7 najpogostejših simptomov srčno-žilnih bolezni

27. februarja 2023

 

Srčno-žilne bolezni so ena najpogostejših bolezni na svetu. To so bolezni srca in ožilja, ki lahko prizadenejo vsakogar, ne glede na starost, spol ali življenjski slog. Te bolezni so povezane s številnimi dejavniki tveganja, vključno s kajenjem, nezdravo prehrano, pomanjkanjem telesne dejavnosti, prekomerno telesno težo in stresom. Poznavanje zgodnjih znakov in simptomov srčno-žilnih bolezni je ključno za pravočasno diagnozo in zdravljenje.

Najpogostejši znaki in simptomi srčno-žilnih bolezni vključujejo:

  1. Bolečina ali neugodje v prsih: To je najpogostejši simptom srčnega infarkta. Bolečina je opisana kot pritisk, stiskanje, težo ali pekoč občutek v prsih. Včasih se lahko bolečina pojavi tudi v ramenih, rokah, hrbtu, vratu ali čeljusti.
  2. Dispneja (težko dihanje): Dispneja ali težko dihanje se lahko pojavi pri srčnih boleznih, ki povzročijo zmanjšanje pretoka krvi v pljuča. Simptomi vključujejo občutek zadušitve, težave pri dihanju, hitro dihanje in napade kašlja.
  3. Hitro bitje srca (palpitacije): Palpitacije so občutek nepravilnega ali pospešenega utripanja srca. Lahko so povezane s srčnimi aritmijami ali nezadostnim pretokom krvi v srce.
  4. Omotica ali omedlevica: To je lahko posledica zmanjšanega pretoka krvi v možgane in se lahko pojavi pri srčnih boleznih, ki vplivajo na srčni utrip ali pretok krvi v arterijah.
  5. Vrtoglavica: Vrtoglavica je občutek, da se okolica vrti ali da sami izgubljate ravnotežje. To se lahko pojavi pri srčnih boleznih, ki povzročajo zmanjšan pretok krvi v možgane.
  6. Edemi (otekanje): Edemi so nabiranje tekočine v telesu in se lahko pojavijo pri srčnih boleznih, ki povzročajo zastajanje tekočine v telesu. Simptomi vključujejo otekanje nog, gležnjev, rok in trebuha.
  7. Zasoplost pri naporu: Zasoplost pri naporu je lahko simptom srčne bolezni, ki povzroča zmanjšan pretok krvi

Skrbite za svoje zdravje preventivno. Spremljajte stanje vaše ožilja.  Prijave na meritve na www.VitalnoTelo.si  Tel. 01 320 77 56 ali info@vitalnotelo.si