Hormoni in hujšanje

24. avgusta 2021

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj uspešne. Za neuspeh, pogosto ni kriva samo napačna dieta in naša nemoč upiranja hrani, ampak tudi hormoni. Koristno se je naučiti, kako le ti delujejo in kateri nam nagajajo, da jih potem lahko uspešno krotimo in uravnotežimo.

Spoznajmo štiri hormone, zaradi katerih je izguba teže skoraj nemogoča, zlasti pri ženskah. Kako vplivajo na vašo težo in izgorevanje maščob in hiter nasvet za ravnovesje vsakega.

hormoni in hujsanje

Saboter hujšanja # 1: neravnovesje estrogena

Estrogen je prevladujoč ženski hormon. Estrogen proizvajajo jajčniki, po menopavzi, pa nastaja tudi v nadledvičnih žlezah. Do prevlade estrogena prihaja zaradi motene presnove, neustreznega izločanja iz telesa, ter njegove prevlade glede na raven progesterona, ki hitreje usiha od estrogena.

Nasvet: Za uravnavanje estrogena in izgubo teže priporočam, da zaužijete kilogram raznovrstne mavrične zelenjave na dan in izločite rdeče meso konvencionalne reje. Vlaknine iz zelenjave pomagajo izločati estrogen, tako da ne kroži po telesu kot slaba karma.

Saboter hujšanja # 2: presežek insulina

Ko imate prekomerno telesno maso in podkožno maščobo, inzulin postane neuravnotežen in vaše celice gluhe na njegov klic. Posledično prihaja do nihanja krvnega sladkorja, telo shranjuje maščobe, ker je regulator glukoze pokvarjen. Inzulin ne deluje.

Nasvet: Verjetno se že znate odpovedati sladkorju in umetnim sladilom. Poskusite še z uživanjem dveh žlic jabolčnega kisa pred obrokom z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kar znatno zniža raven glukoze v krvi pri osebah z inzulinsko odpornostjo.

Saboter hujšanja # 3: presežek kortizola

Kortizol je hormonski odziv na stres. Problem nastane, ko je ta stres konstanten in prevladuje samo kortizol. Pri neravnovesju hormonov in povečanju telesne mase, vse ceste vodijo nazaj do kortizola. Preobremenjenost telesa s stresnimi hormoni sčasoma povzroči nastanek visceralne maščobe. Visok kortizol nas sili v zasvojenost s hrano, hrepenenje po sladkorju in prenajedanju z napačno hrano, kot so piškoti in predelana hrana.

Nasvet: Če želite ponastaviti kortizol, se odpovejte popoldanski kavi, ki lahko moti spanec. Prilagodite si uro odhoda v posteljo, da dosežete 8 celih ur spanca.

Saboter hujšanja# 4: pomanjkanje adiponektina

Adiponektin je eden ključnih hormonov, ki v telesu signalizirajo kurjenje maščob. Njegov vloga je, da uravnava raven glukoze in razgradnjo maščobnih kislin. Nekatere ženske ga že genetsko nimamo dovolj, in ko raven upada, se sestava maščob v telesu poveča. Adiponektin vzpostavlja komunikacijo med maščobnim tkivom in centralnim živčnim sistemom, ter uravnava tudi vnetja in oksidativni stres.

Nasvet: Za dvig adiponektina pomagajo, pistacije, avokado in črna čokolada. Priporoča se tudi prekinitveni post. To pomeni, da če prenehate jesti ob 18. uri, morate počakati do naslednjega obroka ob 10.00 ali 12.00 uri naslednji dan.

Simone Godina CHHC
Certificirana integrativna zdravstvena holistična trenerka za hormonsko ravnovesje, ščitnico in avtoimunski spektrum