Holesterol ima veliko koristnih funkcij. Zlasti se kopiči na mestih poškodb krvnih žil in te poškodbe “popravlja”, sodeluje pri gradnji in obnovi drugih celic.
Potreben je tudi za proizvodnjo steroidnih hormonov, kot je testosteron.
Poleg tega:
- 80% holesterola proizvaja človeško telo samo, predvsem jetra.
- In le preostalih 20% prihaja iz hrane.
Zakaj mnogi zdravniki menijo, da je uživanje večje količine rumenjakov nezdravo?
Nutricionisti, dijetologi, lipidologi… in dr. zdravniki, nimajo enakega mnenja in ga nikoli niso imeli, na kaj ima ta izdelek veliko korist:
- Rumenjak je vir visokokakovostnih beljakovin, ki vsebujejo veliko esencialnih aminokislin
- Vsebuje veliko vitaminov A, B, D, E, K.
- Vitamin D je še posebej pomemben, večina ljudi trpi zaradi njegove pomanjkljivosti
- Vsebuje pomembne minerale za zdravje:
- selen
- železo
- cink
- fosfor
- Zmerno poveča raven testosterona v telesu
Ali je holesterol ateroskleroza?
Razprava o tem, koliko jajc na dan ali na leto lahko človek poje brez škode za zdravje, traja že desetletja.
Poleg informacij o hranilni vrednosti in koristih vitaminov, makro- in mikroelementov, ki jih vsebuje ta izdelek, se je v glavah ljudi še okrepil:
– rumenjak je med vodilnimi po vsebnosti holesterola, holesterol pa je ateroskleroza. Je tako?
**Strokovnjaki **(nutricionisti, lipidologi) ne vidijo neposredne povezave med številom zaužitih jajc in tveganjem za aterosklerozo in kot primer navajajo Japonsko. Povprečni prebivalec države, kjer je incidenca ateroskleroze nižja kot npr. v Rusiji, pojedo 350 jajc na leto, Rusi pa 280.
Strokovnjaki pozivajo, naj holesterola v živilih ne zamenjamo s tistim, ki se nato v krvi pretvori v “slab” ali “dober” holesterol.
“Raziskave Univerze v Cambridgeu so pokazale, da jajca pozitivno vplivajo na človeški spomin in so odlična energijska pijača,” – ugotavlja strokovnjak.
In norveški zdravniki so pred kratkim izjavili, da je holesterol v telesu vključen v proizvodnjo rdečih krvnih celic, zato je človek potreben za normalno hematopoezo.
Zdaj glede visokega holesterola: študije tujih kolegov dokazujejo, da je človeško telo sposobno presnoviti svoj presežek.
Številni zaporniki v zaporniškem sistemu ZDA so prostovoljno sodelovali v poskusu in pod zdravniškim nadzorom pojedli do 30 jajc na dan.
Prva dva dni jim je raven holesterola v krvi poskočila in se nato vrnila na normalne vrednosti.
Človeško telo se je odvečnega holesterola rešilo samo.
Ostanite zdravi!
Dr. Tatiana Makarova